Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

dinsdag 18 september 2018

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
T.C. Segers

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur.

    De voorzitter opent de vergadering na het uitspreken van het ambtsgebed en heet iedereen van harte welkom. Het is de eerste vergadering na het zomerreces en de voorzitter wenst de raadsleden een goede periode toe.


    De wethouders Mulder en Mussche zijn in het zomerreces jarig geweest. De raadsleden De Wee en Courtz zijn in het zomerreces jarig geweest. Zij ontvangen allen een bloem als felicitatie. De heer de Wee is in het zomerreces getrouwd. Om die reden ontvanghij en zijn vrouw namens de raad een boompje cadeau.


    De voorzitter geeft aan dat raadsleden 2 boeken op hun bureau hebben ontvangen. Het gaat om een boek van Trendbureau Overijssel en het boek ‘Kinderen van kamp Conrad’, waaruit de voorzitter een foto toont.


    De voorzitter heet de aanwezigen op de publieke tribune van harte welkom.

  2. 2

    Voorstel: de agenda vast te stellen.

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

  3. 3

    Besluit

    Er hebben zich geen insprekers gemeld.

  4. 4
    Vaststelling besluitenlijst / Lijst toezeggingen
  5. 4.a

    Voorstel: de besluitenlijst vast te stellen.

    Besluit

    De besluitenlijst van 9 juli 2018 wordt ongewijzigd vastgesteld.

  6. 4.b

    Voorstel: de lijst met toezeggingen en aanvaarde moties vast te stellen.

    Besluit

    De lijst met toezeggingen en aanvaarde moties wordt ongewijzigd vastgesteld.

  7. 5
    Ingekomen stukken, collegeberichten, vragen en mededelingen
  8. 5.a

    Voorstel: de ingekomen stukken af te doen overeenkomstig het afdoeningsvoorstel.

    Besluit

    De ingekomen stukken worden ongewijzigd vastgesteld. Mevrouw Lubberink en de heren Hattem en M.Troost stellen een vraag.

    Mevrouw Lubberink heeft een vraag over ingekomen stuk 455: Brief over inachtneming zondagsrust. Mevrouw Lubberink vraagt aan het college of deze brief maakt dat het college iets gaat veranderen in beleid over de zondagsrust. De voorzitter antwoordt dat hij geen enkel signaal heeft opgevangen dat het beleid over de zondagsrust gaat veranderen.


    De heer Hattem heeft een opmerking over ingekomen stuk 432: Jaarverslag van Museum Staphorst. De heer Hattem geeft aan dat hij namens zijn fractie alle vrijwilligers wil bedanken voor hun inzet bij het museum Staphorst.


    De heer M.Troost heeft tevens een vraag over ingekomen stuk 432. De heer M.Troost vraagt het college naar de stand van zaken van toezegging 9 Museumsteeg van 24-10-2017. Wethouder Mulder antwoordt dat het college bezig is uitvoering aan deze toezegging te geven. De beantwoording kan in twee delen geknipt worden. De eerste is de Steeg zelf, om de toegankelijkheid te verbeteren en de tweede het onderzoek, om te kijken of er een mogelijkheid is een pand te kunnen aankopen voor verdere exploitatie van het museum. Voor beide onderdelen geldt dat ze op de radar zijn, maar dat het meer tijd en onderzoek kost om te komen met een passend antwoord. Wethouder Mulder geeft aan dat dit aanspoort er voortvarend mee door te gaan.

    Ingekomen stukken

    Afzender
    Families XXX
    gemeente Bergeijk
    Gemeente Simpelveld
    Gemeente Waalwijk
    Gereformeerde Bijbelstichting
    Missing Chapter Foundation
    Nederlandse Vereniging tot bevordering Zondagsrust en Zondagsheiliging
    Provincie Overijssel
    Raad van State
    RSJ IJsselland
    Stichting Museumboerderij Staphorst
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
  9. 5.b

    Voorstel: de collegeberichten voor kennisgeving aan te nemen.

    Besluit

    De collegeberichten worden ongewijzigd vastgesteld. De heer Bos stelt een vraag aan het college. Wethouder Mussche doet een toezegging (63) en tevens een mededeling namens het college.

    De heer Bos heeft een vraag over collegebericht 237: financiele tussenrapportae 2018. De heer Bos vraagt hoe het komt dat de het uitgaven in de jeugdzorg in de vorm van pgb en zorg in natura negatief afwijken ten opzichte van de begroting . De heer Bos vraagt om een nadere toelichting hierop.


    Wethouder Mussche geeft een toelichting op het financiële tekort en doet tevens een mededeling. De mededeling betreft een winstwaarschuwing. Het tekort kan wellicht nog verder oplopen dan is gerapporteerd in de financiële tussenrapportage. Wethouder Mussche geeft hiervoor 2 oorzaken aan:

    1. toename in het aantal aanvragen voor jeugdhulp;
    2. er vindt een veschuiving plaats van lichtere naar zwaardere trajecten.
      In 2018 is meer specialistische zorg ingezet dan vooraf is begroot Hoe dit komt wordt verder uitgezocht. Wethouder Mussche geeft aan dat de raad hierover wordt geinformeerd (toezegging 63).

    Collegeberichten

    Onderwerp
    Burgerjaarverslag Gemeente Staphorst
    Financiële tussenrapportage 2018 , in te zien via Pepperflow

    Toezeggingen

    Titel
    Financiële tussenrapportage, financiele tekorten jeugdzorg sociaal domein
  10. 5.c

    Besluit

    Wethouder Mussche en wethouder Mulder doen een mededeling. Raadsleden Spiker, Bos en Hattem stellen een vraag aan het college. De burgemeester doet 2 toezeggingen (64 en 68).

    Wethouder Mussche heeft een mededeling over de carpoolplaats. Wethouder Mussche geeft aan dat dit onderwerp op de raadsvergadering voorafgaand aan het zomerreces aan de orde is geweest. In die raadsvergadering heeft wethouder Mussche de toezegging gedaan een inspanning te doen om optie 2 te onderzoeken. Tijdens het zomerreces zijn er ook een aantal alternatieve opties voorgesteld vanuit de samenleving. Ook deze opties wil het college gaan onderzoeken zodat een goede en zorgvuldige afweging kan worden gemaakt voor wat de beste locatie is. Dit betekent dat er meer tijd nodig is om een goede afweging te kunnen maken en om met een voorstel naar de raad te komen. Op dit moment is niet in te schatten welk tijdpad hierbij kan worden gebruikt.


    Wethouder Mulder heeft een mededeling over de ontwikkelingen kop Muldersweg. Wethouder Mulder geeft aan dat de raad een brief heeft gezien van de 3 initiatiefnemers. In die brief staat aangegeven hoe de 3 initaitiefnemers de kop van de Muldersweg willen aanpakken. Het college gaat nu in gesprekken verder verkennen wat er bereikt kan worden.


    De andere mededeling betreft de Slagen. Wethouder Mulder geeft aan dat er een tweede gesprek plaatsvindt met Staphorster Ontwikkeling. Doel van dit gesprek is om te kijken hoe we de zaak aan de gang krijgen. Het kavels uitgeven moet wel doorgaan en daar zal het college in het gesprek aandacht voor vragen. Tevens zal in het gesprek het nieuwe bedrijventerrein tussen oude en nieuwe Achthoevenweg op de agenda staan. Wethouder Mulder geeft aan dat de raad wordt geinformeerd wanneer er weer verder stappen zijn gezet.


    De heer Spiker heeft een aantal vragen over de ontwikkelingen van de Levensboomlocatie. De heer Spiker wil graag weten of de de website inmiddels zo ver is dat deze live kan gaan. Verder wil de heer Spiker weten tot wanneer belangstellenden hun plannen in kunnen dienen en welke wegingsfactoren hierbij gebruikt worden en door wie de initiatieven beoordeeld worden. Ook vraagt de heer Spiker of er nog een campagne komt om dit traject meer bekendheid te geven. Tenslotte vraagt de heer Spiker om een tijdschema met wanneer welke stappen worden gezet. De heer Spiker geeft aan het traject de Levensboomlocatie in de opiniërende/besluitvormende raad te willen evalueren.


    De voorzitter zegt toe dat er binnen nu en twee weken een tijdpad beschikbaar is (64). Er is wat vertraging geweest over een website, maar die is zeer binnenkort klaar. Door de vakantieperiode heeft het allemaal wat stil gelegen, maar er wordt nu weer voortvarend aan gewerkt. Er is een ambtelijke werkgroep opgericht om de vaart erin te houden. De voorzitter geeft aan dat de raad zelf de wegingsdoelen bepaalt en dat de raad daar op wordt bevraagd.


    De heer Hattem heeft een vraag over de AVG. Vanwege deze AVG geeft de gemeente Staphorst de burgelijke stand niet meer vrij voor publicatie in de media. De heer Hattem vraagt het college of het mogelijk is dit besluit te heroverwegen. Dit omdat er geluiden uit de samenleving komen die het betreuren dat deze berichtgeving is gestopt.
    De heer Bos sluit zich bij de heer Hattem aan en heeft de volgende vragen aan het college:

    1. heeft het college kennisgenomen van de ingezonden brief in de Staphorster van 28 augustus 2018 ?
    2. onderschrijft het college ook de waarde van vermelding van geboorten, huwelijken en overlijden in de Staphorster als een middel om het omzien naar elkaar te bevorderen?
    3. is het college ook bereid de voorgestelde werkwijze nader te bekijken en, indien dat mogelijk blijkt te zijn, ingevoerd kan worden?

    De burgemeester antwoordt dat het college kennis heeft genomen van de ingezonden brief en de andere opmerkingen die uit de samenleving hierover zijn gekomen. Het college is van mening dat omzien naar elkaar niet alleen plaatsvindt door het plaatsen van wijzigigen in de burgelijke stand in de media. De berichtgeving in de media is niet volledig en correct. Daarnaast is het de vraag of omzien naar elkaar het beste wordt bewerkstelligd door het lezen van de wijzigingen in de burgerlijke stand in de krant. Er zijn ook mensen die deze berichten nooit lezen, maar wel omzien naar hun omgeving.


    Het college is bereid nader te onderzoeken of het juridisch mogelijk is het overzicht van geboorten, huweljken en overlijden weer in de Staphorster te plaatsen indien dit niet in strijd is met de AVG (teozegging 68).

    Toezeggingen

    Titel
    Levensboomlocatie
    Vragen over het op grond van de AVG stoppen met het geven van een overzicht van geboorten, huwelijken en overlijden in de Staphorster:
  11. 5.c
    Vragen en mededelingen
  12. 6

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), CU (5), PvdA (1), SGP (5), Gemeentebelangen (2)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:

    1. Twee bebouwde komgrenzen voor de Wegenverkeerswet in de gemeente Staphorst aan te passen zoals aangegeven op bijgevoegde tekening van:
      a. de bebouwde komgrens Kleine Conradsweg
      b. de bebouwde komgrens Scholenland
    2. Het college verzoeken om hiertoe een verkeersbesluit voor te nemen.

    Besluit

    De raad besluit met algemene stemmen:

    1. twee bebouwde komgrenzen voor de Wegenverkeerswet in de gemeente Staphorst aan te passen zoals aangegeven op bijgevoegde tekening van:
      a. de bebouwde komgrens Kleine Conradsweg
      b. de bebouwde komgrens Scholenland
    2. het college te verzoeken om hiertoe een verkeersbesluit voor te nemen.
  13. 7

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), CU (5), PvdA (1), SGP (5), Gemeentebelangen (2)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:

    1. op grond van artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) juncto artikel 1.2.1 tot en met artikel 1.2.5 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) het bestemmingsplan “De Streek, partiële herziening achter Oude Rijksweg 47 te Staphorst”, met identificatiecode NL.IMRO.0180.2102014005-VS01 ongewijzigd vast te stellen.
    2. op grond van artikel 1.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale ondergrond met identificatiecode NL.IMRO.0180.2102014005-VS01 vast te stellen.
    3. in afwijking van artikel 6.12 eerste lid Wro geen exploitatieplan vast te stellen, aangezien het verhalen van kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd is.

    Besluit

    De raad besluit met algemene stemmen:

    1. op grond van artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) juncto artikel 1.2.1 tot en met artikel 1.2.5 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) het bestemmingsplan “De Streek, partiële herziening achter Oude Rijksweg 47 te Staphorst”, met identificatiecode NL.IMRO.0180.2102014005-VS01 ongewijzigd vast te stellen.
    2. op grond van artikel 1.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale ondergrond met identificatiecode NL.IMRO.0180.2102014005-VS01 vast te stellen.
    3. in afwijking van artikel 6.12 eerste lid Wro geen exploitatieplan vast te stellen, aangezien het verhalen van kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd is.
  14. 8

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), CU (5), PvdA (1), SGP (5), Gemeentebelangen (2)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:

    1. op grond van artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) juncto artikel 1.2.1 tot en met artikel 1.2.5 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) het bestemmingsplan “Staphorst Buitengebied, Beunteweg 2”, met identificatiecode NL.IMRO.0180.5102018002-VS01 ongewijzigd vast te stellen.
    2. op grond van artikel 1.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale ondergrond met identificatiecode NL.IMRO.0180.5102018002-VS01 vast te stellen.
    3. in afwijking van artikel 6.12 eerste lid Wro geen exploitatieplan vast te stellen, aangezien het verhalen van kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd is.

    Besluit

    De raad besluit met algemene stemmen:

    1. op grond van artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) juncto artikel 1.2.1 tot en met artikel 1.2.5 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) het bestemmingsplan “Staphorst Buitengebied, Beunteweg 2”, met identificatiecode NL.IMRO.0180.5102018002-VS01 ongewijzigd vast te stellen.
    2. op grond van artikel 1.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale ondergrond met identificatiecode NL.IMRO.0180.5102018002-VS01 vast te stellen.
    3. in afwijking van artikel 6.12 eerste lid Wro geen exploitatieplan vast te stellen, aangezien het verhalen van kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd is.
  15. 9

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), CU (5), PvdA (1), SGP (5), Gemeentebelangen (2)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel

    1. op grond van artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) juncto artikel 1.2.1 tot en met artikel 1.2.5 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) het bestemmingsplan “De Streek, partiële herziening achter Oude Rijksweg 231 te Rouveen”, met identificatiecode NL.IMRO.0180.2102018003-VS01 ongewijzigd vast te stellen.
    2. op grond van artikel 1.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale ondergrond met identificatiecode NL.IMRO.0180.2102018003-VS01 vast te stellen.
    3. in afwijking van artikel 6.12 eerste lid Wro geen exploitatieplan vast te stellen, aangezien het verhalen van kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd is.

    Besluit

    De raad besluit met algemene stemmen:

    1. op grond van artikel 3.1 en 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) juncto artikel 1.2.1 tot en met artikel 1.2.5 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) het bestemmingsplan “De Streek, partiële herziening achter Oude Rijksweg 231 te Rouveen”, met identificatiecode NL.IMRO.0180.2102018003-VS01 ongewijzigd vast te stellen.
    2. op grond van artikel 1.2.4 van het Besluit ruimtelijke ordening de digitale ondergrond met identificatiecode NL.IMRO.0180.2102018003-VS01 vast te stellen.
    3. in afwijking van artikel 6.12 eerste lid Wro geen exploitatieplan vast te stellen, aangezien het verhalen van kosten van de grondexploitatie anderszins verzekerd is.
  16. 10

    Voorgesteld besluit

    Voorstel
    Het Commissariaat voor de Media in te lichten dat:

    1. Stichting DNO Media voldoet aan artikel 2.61, tweede lid, van de Mediawet 2008 en dat daarmee Stichting DNO Media een rechtspersoon is naar Nederlands recht met volledige rechtsbevoegdheid;
    2. Stichting DNO Media zich ten doel stelt om op lokaal niveau de publieke mediaopdracht uit te voeren door media-aanbod te verzorgen dat is gericht op de bevrediging van maatschappelijke behoeften;
    3. Stichting DNO Media volgens de statuten een orgaan heeft dat het media-aanbod bepaalt;
    4. Stichting DNO Media één programmabeleidsbepalend orgaan heeft dat representatief is samengesteld.

    Besluit

    Voorstel
    Het Commissariaat voor de Media in te lichten dat:

    1. stichting DNO Media voldoet aan artikel 2.61, tweede lid, van de Mediawet 2008 en dat daarmee Stichting DNO Media een rechtspersoon is naar Nederlands recht met volledige rechtsbevoegdheid;
    2. stichting DNO Media zich ten doel stelt om op lokaal niveau de publieke mediaopdracht uit te voeren door media-aanbod te verzorgen dat is gericht op de bevrediging van maatschappelijke behoeften;
    3. stichting DNO Media volgens de statuten een orgaan heeft dat het media-aanbod bepaalt;
    4. stichting DNO Media één programmabeleidsbepalend orgaan heeft dat representatief is samengesteld.

    Na beraadslaging in 1 termijn concludeert de voorzitter dat dit als hamerstuk in de raadsvergadering van 9 oktober 2018 terugkomt. De burgemeester doet een toezegging (69).

    Toezeggingen

    Titel
    SLOS/A28fm
  17. 11

    heeft koppeling met Motie M03

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:

    1. De aanleg van een vrij liggend fietspad langs de JJ Gorterlaan (wegvak Scholenweg – Dekkersweg).
    2. Een uitvoeringskrediet van € 750.000 beschikbaar te stellen.
    3. De afschrijvingslast van € 28.000 jaarlijks te dekken uit de reserve investeringen in de openbare ruimte met maatschappelijk nut;
    4. Aan de reserve grondexploitaties € 560.000 te onttrekken en dit bedrag te doteren aan de reserve investeringen in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut.

    Besluit

    Voorstel:

    1. de aanleg van een vrij liggend fietspad langs de JJ Gorterlaan (wegvak Scholenweg – Dekkersweg).
    2. een uitvoeringskrediet van € 750.000 beschikbaar te stellen.
    3. de afschrijvingslast van € 28.000 jaarlijks te dekken uit de reserve investeringen in de openbare ruimte met maatschappelijk nut;
    4. aan de reserve grondexploitaties € 560.000 te onttrekken en dit bedrag te doteren aan de reserve investeringen in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut.

    De voorzitter stelt voor een andere manier van debatvoering toe te passen, zoals geleerd tijdens de heidagen van de gemeenteraad Staphorst. Dit betekent dat wethouder Mussche eerst een toelichting geeft op het voorstel. Elke fractie wordt in gelegenheid gesteld vragen aan de wethouder te stellen. De wethouder beantwoordt deze vragen direct. Daarna vindt een debat tusssen raadsleden plaats. Tenslotte wordt wethouder Mussche de gelegenheid geboden te reageren op het gevoerde debat.


    De voorzitter concludeert dat dit als bespreekstuk in de raadsvergadering van 9 oktober 2018 terugkomt. Wethouder Mussche doet een toezegging (65).

    Toezeggingen

    Titel
    Fietspad langs JJ Gorterlaan
  18. 12

    Voorgesteld besluit

    Voorstel

    1. In te stemmen met de eerste bestuursrapportage 2018 van de Veiligheidsregio IJsselland;
    2. Bijgevoegde reactie aan de Veiligheidsregio IJsselland te verzenden na instemming met de eerste bestuursrapportage 2018 van de Veiligheidsregio IJsselland.

    Besluit

    Voorstel

    1. in te stemmen met de eerste bestuursrapportage 2018 van de Veiligheidsregio IJsselland;
    2. de reactie volgens concept aan de Veiligheidsregio IJsselland te verzenden na instemming met de eerste bestuursrapportage 2018 van de Veiligheidsregio IJsselland.

    Na beraadslaging in 1 termijn concludeert de voorzitter dat dit als bespreekstuk in de raadsvergadering van 9 oktober 2018 terugkomt. De burgemeester doet een toezegging (66).

    Toezeggingen

    Titel
    Bestuursrapportage Veiligheidsregio IJsselland
  19. 13

    Voorgesteld besluit

    Voorstel

    1. In te stemmen met de Bestuursopdracht Uitvoeringsorganisatie Primair Onderwijs Staphorst.
    2. Hiervoor een krediet beschikbaar te stellen van € 55.000,=
    3. De kosten eenmalig te dekken uit de reserve zonder bestemming.

    Besluit

    Voorstel

    1. in te stemmen met de Bestuursopdracht Uitvoeringsorganisatie Primair Onderwijs Staphorst.
    2. hiervoor een krediet beschikbaar te stellen van € 55.000,=
    3. de kosten eenmalig te dekken uit de reserve zonder bestemming.

    Na beraadslaging in 2 termijnen concludeert de voorzitter dat dit als bespreekstuk in de raadsvergadering van 9 oktober 2018 terugkomt. Raadslid A. Schra houdt zijn maidenspeech en ontvang applaus van zijn mederaadsleden. Wethouder Mulder doet een toezegging (67).

    Toezeggingen

    Titel
    Uitvoeringsorganisatie primair onderwijs Staphorst
  20. 14

    Besluit

    De raad neemt afscheid van raadslid H. Slappendel.

    De voorzitter houdt een toespraak voor het vertrekkende raadslid H.Slappendel.


    De heer H. Slappendel ontvangt als dank manchetknopen met het logo van de gemeente Staphorst erop.


    De fractievoorzitter van de SGP houdt een toesprak voor het vertrekkende raadslid H.Slappendel.


    Tenslotte houdt de heer H.Slapppendel zijn afscheidsspeech.

  21. 15

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 21.55 uur.

    De voorzitter sluit de vergadering om 21.55 uur en spreekt daarna het ambtsgebed uit..