Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

dinsdag 9 oktober 2018

19:30 - 23:00
Locatie

Raadszaal

Voorzitter
T.C. Segers

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur.

    De voorzitter opent de vergadering na het uitspreken van het ambtsgebed en heet iedereen van harte welkom. De voorzitter heet in het bijzonder de familie van het te installeren raadslid J.Slager van harte welkom.


    Vanavond zijn 2 studenten aanwezig die de opleiding tot doven/schrijftolk volgen en zij zullen deze raadsvergadering meetikken.


    De voorzitter staat stil bij het overlijden van oud raadslid J. Ubak die namens de Boerenpartij in de gemeenteraad heeft gezeten.


    De voorzitter deelt mee dat raadslid Stegeman wat later zal arriveren. Tenslotte geeft de voorzitter de raadsleden instructie voor het gebruik van de microfoon zodat camera posities eerder kunnen worden ingenomen.


    De voorzitter heet de aanwezigen op de publieke tribune van harte welkom en wenst de raadsleden een goede vergadering toe.

  2. 2

    Voorstel: de agenda vast te stellen.

    Besluit

    De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld.

    De heer de Wee doet het verzoek om het proces rondom windturbines op de raadsagenda te plaatsen. De heer E. Hattem geeft aan dat de SGP fractie liever op een later tijdstip dit ziet geagendeerd. De heer Hattem ziet liever een ingelaste vergadering dan behandelen bij de begrotingsvergadering . De heer J. Spiker geeft aan dat de CDA fractie het plezierig zou vinden wanneer er achterliggende stukken zijn en meer tijd om dit voor te bereiden. De heer Spiker stelt voor het nu niet op de agenda te zetten maar bijvoorbeeld een raad later. De heer J.C. Bos sluit zich bij de woorden van de heren Hattem en Spiker aan. Mevrouw Lubberink geeft aan dat ze best vanavond over dit onderwerp zou willen spreken, maar ziet dat de meerderheid een andere mening is toegedaan. De voorzitter concludeert, dat in een eerstvolgend presidium overleg een datum wordt gepland waarop het proces rondom windturbines in de raad wordt besproken.


    Mevrouw Lubberink verzoekt om agendapunt 11 van de agenda te halen en dit onderwerp (bestuursopdracht uitvoeringsorganisatie Primair Onderwijs Staphorst) terug te geven aan het college. Reden hiervoor is dat er in de meegestuurde stukken informatie zit die nog niet openbaar is. De PvdA fractie vindt wel wat van deze niet openbare informatie en ziet de urgentie niet. De fractie van Gemeentebelangen sluit zich aan bij de woorden van mevrouw Lubberink. De fractie van gemeentebelangen vindt ook dat het stuk niet goed geformuleerd is om vandaag te behandelen en zien graag een reactie van het college hierin.


    De SGP fractie wil het agendapunt op de agenda houden. Het is iets wat eigenlijk binnenkort al start of gestart is. De SGP fractie wil daar graag mee verder gaan. Datgenen wat nu nog niet openbaar is heeft te maken met privacy en dat zou in een volgende vergadering niet veranderen.
    De CU fractie sluit zich aan bij de verwoording van de SGP fractie. De CDA fractie wil graag een reactie van het college horen wat voor gevolgen dit heeft wanneer het wordt uitgesteld. Indien er geen urgentie is dan wil de CDA fractie tegeoet komen aan het verzoek van de PvdA fractie


    Wethouder Mulder geeft een korte toelichting: wat nu openbaar is gemaakt dat kan, maar het niet openbare stuk wordt vanwege privacy gevoelige informatie niet openbaar gemaak.Het streven van het college is om in november 2018 te starten met dit project om in 2019 te komen met resultaten.Wethouder Mulder adviseert daarom om dit agendapunt niet uit te stellen.


    De voorzitter concludeert dat er geen meerderheid is om het agendapunt van de agenda te halen.

  3. 3

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), CU (5), PvdA (1), SGP (4), Gemeentebelangen (2)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:
    instelling van de commissie onderzoek geloofsbrieven van de heer J. Slager

    Besluit

    De raad besluit met algemene stemmen tot:

    • instelling van de commissie onderzoek geloofsbrieven van de heer J.Slager, bestaande uit de raadsleden K. Lier, H. Brinkman, F. de Wee .
  4. 4

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), CU (5), PvdA (1), SGP (4), Gemeentebelangen (2)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:
    De heer J. Slager toe te laten als raadslid van de gemeente Staphorst.

    Besluit

    De raad besluit met algemene stemmen:
    -De heer J. Slager toe te laten als raadslid van de gemeente Staphorst.

    De voorzitter schorst de vergadering enige minuten zodat de commissie geloofsbrieven de geloofsbrieven kan onderzoeken. Mevrouw Brinkman brengt de raad verslag uit van de bevindingen van de commissie. Mevrouw Brinkman geeft aan dat de commissie geen bezwaren ziet om de heer J. Slager toe te laten tot de gemeenteraad en adviseert de gemeenteraad de heer J. Slager toe te laten.


    De heer J.Slager legt de eed af.


    De voorzitter spreekt vervolgens de heer J. Slager toe en geeft daarna het woord aan de heer J. Slager.


    De voorzitter schorst de vergadering om de aanwezigen de gelegenheid te geven de heer J. Slager te feliciteren met de benoeming van zijn raadslidmaatschap.

  5. 5

    Besluit

    Er hebben zich geen insprekers gemeld.

  6. 6
    Vaststelling besluitenlijst / Lijst toezeggingen
  7. 6.a

    Voorstel: de besluitenlijst vast te stellen.

    Besluit

    De besluitenlijst van 18 september 2018 wordt ongewijzigd vastgesteld.

  8. 6.b

    Voorstel: de lijst met toezeggingen en aanvaarde moties vast te stellen.

    Besluit

    De lijst met toezeggingen en aanvaarde moties van 18 september 2018 wordt ongewijzigd vastgesteld.

  9. 7
    Ingekomen stukken, collegeberichten, vragen en mededelingen
  10. 7.a

    Voorstel: de ingekomen stukken af te doen overeenkomstig het afdoeningsvoorstel.

    Besluit

    De lijst met ingekomen stukken tot en met 5 oktober 2018 wordt ongewijzigd vastgesteld.

    De heer de Wee heeft een vraag over ingekomen stuk 460: oproep Unicef Nederland. De heer de Wee wil graag weten waarom dit ingekomen stuk ter afhandeling van het college is. Wethouder Mussche antwoordt dat nationale politieke zaken worden afgedaan door het college. Wethouder Mussche geeft aan dat richting Unicef zal worden gecommuniceerd dat gemeente Staphorst geen actieve handeling zal doen.

    Ingekomen stukken

    Afzender
    PWC
    Tweede Kamer
    UNICEF
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG
    VNG LOGA
  11. 7.b

    Voorstel: de collegeberichten voor kennisgeving aan te nemen.

    Besluit

    De lijst met collegeberichten tot en met 5 oktober 2018 wordt ongewijzigd vastgesteld.

    De heer Hattem stelt een vraag over collegebericht 240: beleid vreugdevuren. De heer Hattem wil weten wat het college de laatste maanden aan ontmoedigingsbeleid heeft gedaan ten aanzien van voorlichting en bewustwording ten aanzien van de ricico's van vuurwerkbeleid en vraagt of dit wellicht te combineren is met het beleid vreugdevuren.


    De voorzitter geeft aan dat hieraan in het Veiligheidsoverleg regelmatig aandacht wordt besteed. Er is een strategie opgesteld hoe en wanneer te communiceren en de voorzitter heeft het advies gekregen hier niet te vroeg mee te beginnen, maar er komt een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van vuurwerk.


    Er wordt een relatie gelegd tussen vuurwerkbeleid en vreugdevuren, de voorzitter doet een oproep om dit met zijn allen op te pakken.

    Collegeberichten

    Onderwerp
    Jaarverslag fysieke leefomgeving 2017
    Beleid vreugdevuren
    Verdeling werkpakket groenbeheer, invulling werkplekken Reestmond en doorontwikkeling buitendienst
  12. 7.c

    Besluit

    Mevrouw Lier en Lubberink en de heren R.Slager en Bos stellen vragen aan het college. Vanuit het college zijn geen mededelingen.

    Mevrouw Lier heeft een vraag over het sluiten van StaphorstWerkt!. Mevrouw Lier wil graag weten hoever de ontwikkelingen zijn voor het nieuwe vervolgtraject van participanten van StaphorstWerkt! die niet geplaatst zijn en of de participanten na 7 december 2018 doorgroei hebben.


    De heer R. Slager sluit zich aan bij de vragen van mevrouw Lier. Hetzelfde geldt voor mevrouw Lubberink.


    Wethouder Mussche antwoordt dat het college StaphorstWerkt! ziet als een goede reintegratie voorziening die ook mensen heeft toegeleid naar werk, geheel conform de doelstelling van StaphorstWerkt!. Wat het college de laatste tijd ook constateert is dat het aantal mensen in de participatiewet die in aanmerking komen voor een traject van StaphorstWerkt! aan het dalen is. Dit is te verklaren vanwege de goede economische groei. Het minumum aantal mensen om StaphorstWerkt! draaiende te houden wordt niet gehaald, waardoor StaphorstWerkt! niet meer rendabel is.


    Het college onderzoekt momenteel met StaphorstWerkt! en diverse ondernemers op welke wijze een andere vorm van StaphorstWerkt! kan worden gerealiseerd.


    De heer Bos heeft een vraag aan het college over Joodse dwangarbeiders. De heer Bos geeft aan dat in de afgelopen week er berichten zijn verschenen die aandacht besteden aan de ruim 300 Joodse dwangarbeiders die in WOII in verschillende Joodse Kampen in Staphorst te werk waren gesteld. Tijdens hun dwangarbeid hebben deze mannen meerdere wegen en kanalen in de dorpen aangelegd en gegraven. In oktober 1942 zijn deze Joodse mannen afgevoerd naar Westerbork. Slechts een paar zijn levend teruggekeerd.


    De fractie van de CU vindt het belangrijk dat er aandacht is voor deze gebeurtenis als onderdeel van de lokale geschiedenis. Niet alleen om de mensen die hier te werk zijn gesteld te herdenken, of om deze geschiedenis voor het voetlicht te brengen, maar de CU fractie vindt het ook belangrijk om dit verhaal te kunnen doorvertellen aan kinderen, kleinkinderen en toekomende generaties. De CU leest en hoort over verschillende initiatieven om hier vorm en inhoud aan te geven.


    De heer Bos wil graag weten in hoeverre de gemeente betrokken is bij deze initiatieven en welke rol van betekenis de gemeente Staphorst bij deze initiatieven kan spelen.


    Mevrouw Lubberink sluit zich aan bij de vragen van de heer Bos.


    De voorzitter antwoordt dat de gemeente betrokken is bij deze initiatieven en dat de gemeente het belangrijk vindt dat deze verhalen verteld moeten blijven worden.Er is een nieuwe werkgroep in het leven geroepen en de gemeente is deelnemer in die werkgroep.

  13. 8

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), CU (5), PvdA (1), SGP (4), Gemeentebelangen (2)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:
    Het Commissariaat voor de Media in te lichten dat:

    1. stichting DNO Media voldoet aan artikel 2.61, tweede lid, van de Mediawet 2008 en dat daarmee Stichting DNO Media een rechtspersoon is naar Nederlands recht met volledige rechtsbevoegdheid;
    2. stichting DNO Media zich ten doel stelt om op lokaal niveau de publieke mediaopdracht uit te voeren door media-aanbod te verzorgen dat is gericht op de bevrediging van maatschappelijke behoeften;
    3. stichting DNO Media volgens de statuten een orgaan heeft dat het media-aanbod bepaalt;
    4. stichting DNO Media één programmabeleidsbepalend orgaan heeft dat representatief is samengesteld.

    Besluit

    De raad besluit met algemene stemmen:
    Het Commissariaat voor de Media in te lichten dat:

    1. stichting DNO Media voldoet aan artikel 2.61, tweede lid, van de Mediawet 2008 en dat daarmee Stichting DNO Media een rechtspersoon is naar Nederlands recht met volledige rechtsbevoegdheid;
    2. stichting DNO Media zich ten doel stelt om op lokaal niveau de publieke mediaopdracht uit te voeren door media-aanbod te verzorgen dat is gericht op de bevrediging van maatschappelijke behoeften;
    3. stichting DNO Media volgens de statuten een orgaan heeft dat het media-aanbod bepaalt;
    4. stichting DNO Media één programmabeleidsbepalend orgaan heeft dat representatief is samengesteld.

    De voorzitter doet een toezegging (70).

    Toezeggingen

    Titel
    SLOS/A28fm
  14. 9

    heeft koppeling met Motie M03

    Stemuitslag

    voor 94%
    tegen 6%
    voor
    CDA (4), CU (5), SGP (4), Gemeentebelangen (2)
    tegen
    PvdA (1)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:

    1. de aanleg van een vrij liggend fietspad langs de JJ Gorterlaan (wegvak Scholenweg – Dekkersweg);
    2. een uitvoeringskrediet van € 750.000 beschikbaar te stellen;
    3. de afschrijvingslast van € 28.000 jaarlijks te dekken uit de reserve investeringen in de openbare ruimte met maatschappelijk nut;
    4. aan de reserve grondexploitaties € 560.000 te onttrekken en dit bedrag te doteren aan de reserve investeringen in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut.

    Besluit

    De raad besluit, met inachtneming van Am22, met 16 stemmen voor en 1 tegen tot:

    1. de aanleg van een vrij liggend fietspad langs de JJ Gorterlaan (wegvak Scholenweg – Dekkersweg);
    2. een uitvoeringskrediet van € 771.600 beschikbaar te stellen;
    3. de afschrijvingslast van € 28.000 jaarlijks te dekken uit de reserve investeringen in de openbare ruimte met maatschappelijk nut;
    4. aan de reserve grondexploitaties € 560.000 te onttrekken en dit bedrag te doteren aan de reserve investeringen in de openbare ruimte met een maatschappelijk nut;
    5. met de grondaankoop en de afstand tussen het fietspad en de weg rekening te houden met de mogelijkheid tot verbreding van de weg (vergelijkbaar met de Gorterlaan Oost tussen Industrieweg en Achthoevenweg).
      Het gevraagde krediet te verhogen met € 21.600.

    De raad besluit met Motie M23:
    Roept het college op:
    • Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2019 te onderzoeken wat de mogelijkheden en financiële consequenties zijn van het aanleggen van een vrij liggend fietspad langs de Gorterlaan tussen de Achthoevenweg en het nieuw aan te leggen fietspad langs de Gorterlaan in westelijke richting.
    • Waar een vrij liggend fietspad niet mogelijk is het gebruik van fietssuggestiestroken te onderzoeken.
    • De mogelijkheden en kosten aan de raad voor te leggen.

    Tijdens de eerste termijn dient de heer Spiker namens de fracties van het CDA, CU en SGP een amendement (Am22) in. Tevens dient de heer Spiker namens de fracties van het CDA,CU en SGP een motie (M23) in..


    De heer Spiker vraagt in de 2e termijn om 5 minuten schorsing.


    Het amendement wordt met 16 stemmen voor (SGP, CU, CDA en GB) en 1 tegen (PvdA) aangenomen. De motie wordt met 14 stemmen voor (SGP, CU en CDA) en 3 tegen (PvdA en GB) aangenomen.

    Amendementen

    Titel
    Amendement Gorterlaan

    Moties

    Titel
    M23: onderzoek aanvullend fietspad Gorterlaan
  15. 10

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA (4), CU (5), PvdA (1), SGP (4), Gemeentebelangen (2)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:

    1. in te stemmen met de eerste bestuursrapportage 2018 van de Veiligheidsregio IJsselland;
    2. de reactie volgens concept aan de Veiligheidsregio IJsselland te verzenden na instemming met de eerste bestuursrapportage 2018 van de Veiligheidsregio IJsselland.

    Besluit

    Na beraadslaging in 1 termijn, besluit de raad met algemene stemmen:

    1. in te stemmen met de eerste bestuursrapportage 2018 van de Veiligheidsregio IJsselland;
    2. de reactie volgens concept aan de Veiligheidsregio IJsselland te verzenden na instemming met de eerste bestuursrapportage 2018 van de Veiligheidsregio IJsselland.
  16. 11

    Stemuitslag

    voor 81%
    tegen 19%
    voor
    CDA (4), CU (5), SGP (4)
    tegen
    PvdA (1), Gemeentebelangen (2)

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:

    1. in te stemmen met de Bestuursopdracht Uitvoeringsorganisatie Primair Onderwijs Staphorst;
    2. hiervoor een krediet beschikbaar te stellen van € 55.000,=;
    3. de kosten eenmalig te dekken uit de reserve zonder bestemming.

    Besluit

    Na beraadslaging in 2 termijnen, besluit de raad met 14 stemmen voor en 3 tegen:

    1. in te stemmen met de Bestuursopdracht Uitvoeringsorganisatie Primair Onderwijs Staphorst;
    2. hiervoor een krediet beschikbaar te stellen van € 55.000,=;
    3. de kosten eenmalig te dekken uit de reserve zonder bestemming.
  17. 12

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:

    1. in te stemmen met de in het procesvoorstel beschreven aanpak voor de energietransitie.

    Besluit

    Voorstel:

    1. in te stemmen met de in het procesvoorstel beschreven aanpak voor de energietransitie.

    Na beraadslaging in 2 termijnen besluit de voorzitter dat dit onderwerp als hamerstuk in de raad van 27 november 2018 zal worden geagendeerd. De heer J. Slager houdt zijn maidenspeech. De raad applaudiseert hiervoor.

  18. 13

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:

    1. de nota parkeerkengetallen vast te stellen;
    2. in ruimtelijke plannen te verwijzen naar de vastgestelde nota parkeerkengetallen.
      

    Besluit

    Voorstel:

    1. de nota parkeerkengetallen vast te stellen;
    2. in ruimtelijke plannen te verwijzen naar de vastgestelde nota parkeerkengetallen.
      

    Na beraadslaging in 2 termijnen besluit de voorzitter dat dit onderwerp als bespreekstuk in de raad van 27 november 2018 zal worden geagendeerd. Er wordt, ter verduidelijking van de werkwijze, een toevoeging geschreven door het college.


    De heer Kin houdt zijn maidenspeech. De raad applaudiseert.


    Wethouder Mussche doet een toezegging (71).

    Toezeggingen

    Titel
    Parkeerkengetallen
  19. 14

    Deze uitgangspunten worden opiniërend voorgelegd. De financiële consequenties van de uitgangspunten (verlaging legesopbrengsten en vorming reserve invoering EPOS) worden verwerkt in de begroting 2019 die u behandelt op 30 oktober en 13 november. Feitelijke aanpassing van de legestarieven vindt plaats bij het vaststellen van de belastingverordeningen bij de begrotingsbehandeling.

    Voorgesteld besluit

    Voorstel:
    Opiniërend bespreken of u kunt instemmen met de uitgangspunten bij het aanpassen van Titel 2 (Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving /omgevingsvergunning) van de Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening:
    a. te komen tot een herijking van legestarieven ruimtelijke initiatieven;
    b. een vergelijkbaar dekkingspercentage te hanteren van ongeveer 85 %;
    c. een gemiddeld twee keer zo laag legestarief te hanteren voor initiatiefnemers die gebruik maken van CPOS professionals, in vergelijking tot initiatiefnemers die daarmee niet in zee gaan.

    Besluit

    De raad kan instemmen met de uitgangspunten bij het aanpassen van Titel 2 (Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving /omgevingsvergunning) van de Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening:
    a. te komen tot een herijking van legestarieven ruimtelijke initiatieven;
    b. een vergelijkbaar dekkingspercentage te hanteren van ongeveer 85 %;
    c. een gemiddeld twee keer zo laag legestarief te hanteren voor initiatiefnemers die gebruik maken van CPOS professionals, in vergelijking tot initiatiefnemers die daarmee niet in zee gaan.

    Na beraadslaging in 1 termijn trekt de voorzitter de conclusie dat de raad kan instemmen met de uitgangspunten bij het aanpassen van Titel 2 (Dienstverlening vallend onder fysieke leefomgeving /omgevingsvergunning) van de Tarieventabel, behorende bij de Legesverordening.


    Wethouder Mulder doet een toezegging (73).

    Toezeggingen

    Titel
    Wijziging legesverordening Epos
  20. 16

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 23.00 uur en spreekt daarna het ambtsgebed uit.